Acne komt in verschillende soorten voor. De behandeling varieert ook, afhankelijk van het type acne dat je hebt. Acne vulgaris is een type acne dat miljoenen mensen ter wereld treft. 85 procent van de mensen tussen de 12 en 25 jaar ontwikkelt dit type acne. Een uitbraak van acne kan iedereen overkomen, daarom is het belangrijk om de feiten over deze huidaandoening te kennen en te begrijpen om de perfecte acnebehandeling te vinden die de vorming van acne kan beheersen. Acne kan zwaar wegen op een persoon, omdat deze zich hierdoor minder mooi kan voelen.

De oorzaak van acne begrijpen

Mythes en misvattingen bestaan ​​over de oorzaken van acne. Dit komt omdat zelfs de medische professionals niet zeker weten wat dit huidprobleem precies veroorzaakt. Deze aandoening begint als laesies in de huidzakjes. Het ontwikkelt zich wanneer er een abnormale secretie van talg uit de talgklieren is. Wanneer de olie samen met de stof en andere deeltjes wordt gemengd, is de huidporie verstopt, waardoor bacteriën gemakkelijk blijven zitten, acne kan verschijnen en zich kan vermenigvuldigen. Wanneer de acne is geïnfecteerd, gaat het dieper in de huid waardoor er mogelijk een permanent litteken achterblijft.

Bacteriën die acne veroorzaken

Propionibacterium acnes zijn de bacteriën die puistjes veroorzaken. Deze bacterie zorgt ervoor dat de aangetaste weefsels opzwellen wanneer ze gemengd zijn met talg, waardoor acne ontstaat. Evenzo kan het niet gedijen in een zuurstofrijke omgeving omdat het anaëroob is. Een uitbraak van acne kan een gevolg zijn van de afbraak van huidvetten die wordt veroorzaakt door Corynebacterium acnes.

Acne bij tieners en volwassenen

Acne bij tieners is meestal een gevolg van de hormonale onbalans tijdens de puberteit. Acnevorming bij tieners is milder en niet inflammatoir, maar het kan gecompliceerd worden, vooral bij meisjes die worden geassocieerd met menstruatie. Dit huidprobleem treft niet alleen tieners, maar ook volwassenen, met name vrouwen van 25 tot 30 jaar. Anderzijds is acne bij volwassenen gecompliceerder vanwege verschillende oorzaken. De hormonale onbalans, als gevolg van menstruatie en zwangerschap, is de meest voorkomende oorzaak van acne-vorming bij volwassenen. Sommige vrouwen die anticonceptiepillen hebben gebruikt en uiteindelijk stoppen met het gebruik ervan, zijn ook gevoelig voor acne. Stress en andere emotionele spanningen kunnen ook acne veroorzaken. Ernstige acne komt vaak voor bij jongens en mannen die diepe en permanente littekens veroorzaken. Deze toestand kan echter worden beheerst, maar niet volledig worden genezen. De acne wordt ernstig wanneer deze is geïnfecteerd, waardoor er cysten en knobbeltjes verschijnen.

Behandeling van acne

Behandeling van acne komt voor in verschillende benaderingen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan je farmaceutische producten en andere medicijnen gebruiken. Sommige actuele antibiotica en chemische oplossingen kunnen worden gebruikt om bepaalde soorten acne te behandelen en littekens te verminderen. Er zijn ook vrij verkrijgbare medicijnen die je zonder recept kunt kopen, zoals lokale antibiotica. De periode van behandeling van je acne hangt af van de conditie van je huid, samen met de kosten van de therapie.

Bij het kiezen van de juiste acnebehandeling, moet je de juiste medicatie kiezen die past bij jouw huidtype en het type acne die je hebt. Je moet je ervan bewust zijn dat de meeste medicijnen alleen de symptomen verminderen, maar niet de oorzaak van het probleem. Je kan ook een alternatieve behandeling gebruiken die vaak effectiever is dan het medicijn. Daarom moet je, voordat je huidprobleem verergert, de juiste behandeling vinden. Anders zal je last krijgen van het langdurige effect van acne waardoor je je minderwaardig kan voelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here