Veel nieuwbouwhuizen worden opgeleverd met een betonnen trap. Beton zal altijd stof af blijven geven, waardoor het wel zo fijn is je trap zo snel mogelijk te laten bekleden. Plan het vroeg na de oplevering in, zodat je de trap snel kunt laten afwerken en kunt genieten van je nieuwe stekje.

Maar hoe gaat het bekleden van een betonnen trap in zijn werk, en welke keuzes heb je hierin te maken? In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over de renovatie van een betonnen trap.

Een kale trap renoveren

Het bekleden van een trap heet ook wel een traprenovatie. ‘Renovatie’ is misschien niet het woord waar je onmiddellijk aan denkt wanneer het om een nieuwbouwhuis gaat, maar wanneer het over een traprenovatie gaat wordt er het (opnieuw) bekleden van de treden mee bedoeld. Dit kan bij een oude trap gebeuren, waarvan de treden versleten zijn, maar kan dus ook bij een kale trap in een nieuwbouwhuis gedaan worden om de trap af te werken. Een traprenovatie heeft veel voordelen. Het kan de trap veiliger, stiller en bovenal mooier maken. Daarnaast kost een traprenovatie minder tijd dan mensen soms denken. Het renoveren van een trap kan namelijk al in één dag gebeurd zijn.

Een dummy voor de betonnen trap

Voordat de overzettreden op de betonnen trap kunnen worden geplaatst wordt er een dummy gemaakt. Dit is noodzakelijk om er zeker van te zijn dat de overzettreden goed aansluiten op de bestaande trap. De dummy zorgt er onder andere voor dat alle treden gelijk in hoogte gemaakt worden. Het kan bij een betonnen trap namelijk nog wel eens voorkomen dat deze afmetingen bij het eerste en laatste stootbord afwijken. Nadat de dummy is geplaatst kan de trap netjes worden afgewerkt en kunnen de overzettreden worden geplaatst. Je kunt kiezen voor verschillende materialen om de overzettreden van te laten maken, bijvoorbeeld HPL, PVC en vinyl. Deze materialen hebben met elkaar gemeen dat ze ijzersterk zijn, niet snel zullen slijten en gemakkelijk te onderhouden zijn. Dat is wel zo prettig, want met je nieuwe trap wil je zo lang mogelijk doen.

Slijtvaste overzettreden

Deze overzettreden worden vaak gemaakt van een duurzaam en slijtvast materiaal, zoals PVC. Het mooie aan deze materiaalsoort is dat er een grote diversiteit aan designs en kleuren beschikbaar is om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan PVC-overzettreden met een houtlook, of juist met het uiterlijk van natuursteen. Het fijne is dat deze treden wel het mooie, maar niet de nadelen van deze materialen in zich hebben. Wil je graag de betonlook van je trap behouden, maar dan zonder het stof? Ook dan biedt een PVC-traprenovatie een uitkomst. Voor je het weet kun je genieten van jouw mooie, industrieel ogende trap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here