Steigerhout wordt steeds populairder. Of het nu gaat om stijlvolle meubels voor binnen, zoals een eettafel of een boekenkast, of een loungebank voor in de tuin, je ziet het steeds vaker. Van nature heeft steigerhout een mooie, robuuste uitstraling die in elk interieur past. Het voordeel van steigerhout is dat het een sterke materiaalsoort is die weinig verzorging nodig heeft. Toch kun je er ook voor kiezen je steigerhouten meubel op te knappen of te beschermen met bijvoorbeeld een verf, lak of beits. Welke mogelijkheden zijn er, en welke eigenschappen hebben de verschillende beschermmiddelen die je kunt gebruiken? We vertellen het je in dit artikel.

Steigerhout behandelen

Wanneer je steigerhouten meubelen buiten staan doe je er goed aan ze te beschermen tegen vocht en vuil. Buiten staan ze onbeschermd tegen de invloeden van regen, wind en temperatuurschommelingen. Het hout kan dan wel een steuntje in de rug gebruiken. Door je steigerhouten tuinmeubelen te beschermen zorg je ervoor dat ze lang meegaan en dus extra duurzaam zijn. Ook wanneer je meubel binnen staat kan het baat hebben bij een beschermlaagje, bijvoorbeeld een kinderbed van hout, dat het risico loopt op vlekken van gemorst eten of drinken. Als je het steigerhout behandelt met bijvoorbeeld een lak of een beits zorg je ervoor dat je het daarna gemakkelijk schoon kunt maken wanneer er vuil op terecht komt.

Aan de slag met beits

Beits bestaat in verschillende soorten en maten. Zo is er transparante beits, dat ervoor zorgt dat de kleur van je steigerhouten meubel zo goed als hetzelfde blijft, maar bestaat er ook gekleurde beits. Na het aanbrengen trekt de beits in het hout, waardoor het een goede bescherming biedt. De buitenste laag van het hout wordt op die manier bestand tegen invloeden van buitenaf. Er bestaat beits voor verschillende toepassingen. Kies bij voorkeur dan ook voor een beits die bedoeld is voor steigerhout. Zorg er voor het beitsen voor dat je je meubel licht opgeschuurd hebt en stofvrij hebt gemaakt.

Lakken

Naast beits kun je ook aan de slag met lak. Dat geeft je steigerhouten meubel een mooi, afgewerkt uiterlijk en zorgt er net als beits voor dat het tegen weer en wind bestand is. Verstandig wanneer je meubel buiten staat, en mooi wanneer het binnen staat. Steigerhouten kantoormeubelen werk je bijvoorbeeld schitterend af met een laagje lak. Kies bij voorkeur voor een industriële acryllak, en zorg er voor het lakken voor dat het oppervlak dat je gaat bewerken geschuurd is en vrij is van stof en vet.

Nanocoating

Uit de test blijkt dat nanocoating de beste bescherming is voor steigerhout. Bewerken met nanocoating verlengt de levensduur van het hout en maakt buitenmeubelen winterproof. Het beschermt het hout tegen vuil en vocht, zonder dat het hout daarbij uitdroogt. De coating is van zichzelf transparant, maar kan daarna overschilderd worden met een gekleurde beits als je toch graag een ander kleurtje wilt. Gebruik je alleen nanocoating, let er dan wel op dat je de meubelen in het vervolg niet afneemt met een microvezeldoekje. Dat kan de beschermlaag namelijk beschadigen. Ook sterke schoonmaakmiddelen worden afgeraden. Gebruik in plaats daarvan een licht vochtige doek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here