In oude, slecht geventileerde woningen kan snel sprake zijn van schimmelvorming. Bewoners trekken veelal bij hun woningcorporatie aan de bel, want schimmels in huis zijn slecht voor de gezondheid. Het zijn met name de warme, vochtige ruimtes waarin schimmels goed gedijen. Om die reden wordt de badkamer dan ook vaak als eerste door schimmels getroffen. Een andere plek waar schimmelvorming vaak optreedt is rond een raam, omdat daar ook vaak vocht achterblijft en zich er veelal een radiator onder bevindt. Alleen de schimmel verwijderen maakt soms niet direct een einde aan het probleem, omdat zich overal in huis nog schimmelsporen kunnen vinden, die onzichtbaar zijn voor het blote oog, maar wel weer nieuwe schimmels kunnen vormen.
Gezondheidsklachten
Het begint met een paar zwarte stipjes op het plafond in de badkamer of op het behang elders in huis. Niet veel later ontstaan daaruit allerlei gekleurde vlekken. Schimmels kunnen namelijk diverse kleuren hebben, er zijn zelfs miljoenen verschillende soorten schimmels. Ze kunnen leiden tot luchtweginfecties, allergische reacties en geïrriteerde slijmvliezen. Niet iedereen is even gevoelig voor schimmels, maar bedenk dat de schimmelsporen zich via de lucht verspreiden, dus ook in je eigen luchtwegen terecht kunnen komen. Dat wil je uiteraard voorkomen!
Groene aanslag
De schimmels zoals we die kennen moet niet verward worden met de groene aanslag die zich soms op tuinmeubilair of tuintegels afzet. Deze smurrie bestaat namelijk voornamelijk uit kleine algjes, die goed gedijen op vochtige plekken waar weinig zonlicht komt. Als in de tuin vaak water op tegels of meubilair blijft liggen, vinden algjes daarin een goede voedingsbodem. Ze hebben weliswaar geen wortels, stengels of bladeren, maar ze bevatten wel bladgroen, dat ervoor zorgt dat ze in staat zijn om koolstofdioxide om te zetten in zuurstof. Er zijn niet veel dingen die je ertegen kunt doen, behalve natuurlijk regelmatig de groene aanslag verwijderen en zo het uiterlijk van je tuin of terras op peil houden.
Direct zonlicht
Door meer direct zonlicht in de tuin toe te laten, kun je soms de groene aanslag voorkomen. Om die reden verdwijnen de problemen soms al geheel of gedeeltelijk in de lente, aangezien de zon dan weer hoger komt te staan en daardoor ook delen van de tuin bereikt die in de winter soms niet goed bereikt worden. Daar staat echter wel tegenover dat grote bomen met veel bladeren dat zonlicht juist weer blokkeren.