Een positief zelfbeeld is de drijvende kracht achter een gelukkig leven. Als je je goed in je vel en je lichaam voelt, dan kan je de wereld aan, voel je je beter en lijkt je leven op rolletjes te lopen. De aandacht voor body positivity wordt daarom steeds groter, maar wat houdt dat juist in body positivity? En hoe kan ook jij van de voordelen van deze mindset genieten? 

Wat is de body positivity movement? 

Deze beweging wil fatshaming ter sprake brengen. Hoe onze maatschappij een slank lichaamsbeeld idealiseert is voorbijgestreefd en de westerse schoonheidsidealen leiden tot magerzucht en mentale problemen zoals een laag zelfbeeld bij mensen die hier genetisch niet aan voldoen. Maatschappelijke uitsluiting van een grote groep mensen die niet maatje 32 hebben, is algemeen bekend. Er worden heel wat negatieve persoonlijkheidskenmerken toegekend aan mensen met een maatje meer, geheel onterecht aldus de body positivity movement. Het slanke schoonheidsideaal is niet altijd een trend geweest, in tijden van Rubens was een vetrolletje meer net erg aantrekkelijk. Kijk maar naar zijn schilderijen en hoe het voluptueuze naakte lichaam dat toen werd verheerlijkt. 

Het begint allemaal bij jezelf…

Of je nu groot, klein, dik of dun bent: love yourself! Maar hoe ga je meer van je eigen lichaam houden? Wel, er zijn verschillende manieren om meer in verbinding te staan met jezelf. Loving yourself komt uit je eigen kern. Een lovense speeltje kan hier beslist bij helpen! Met een beetje ‘naughty time’ op jezelf van tijd tot tijd leer je je eigen lichaam beter aanvoelen en beter kennen. En dat draagt op zijn beurt weer bij tot een gezonde portie self love. 

De rol van social media en reclame 

Het valt niet meer te ontkennen: social media spelen een grote rol in het beeld dat vooral jonge meisjes van zichzelf hebben. Beroemde Instagram-modellen zijn slank, gespierd en hebben een uitgesproken taille, ronde borsten en billen, volle lippen,  een uitgesproken kaaklijn en imperfecties worden genadeloos weggewerkt. Resultaat? Ze lijken allemaal als twee druppels water op elkaar. Authentieke schoonheid verdwijnt en plastische chirurgie viert hoogtij. Maar, er is tegenwind: de body positivity movement wint steeds meer aanhangers. Ieder gezicht en lichaam is anders en dat mag gevierd worden! In de maatschappij zien we diverse veranderingen die aansluiten bij body positivity, alsook in de seksindustrie. Zo kan je bijvoorbeeld de fleshlight in allerlei vormen en maten verkrijgen en niet uitsluitend in de “porn editions” zoals dat vroeger het geval was. Naast social media speelt ook nog reclame een pertinente rol in het huidige schoonheidsideaal. 

Gelukkig bestaan er bewegingen die zich verzetten tegen deze destructieve maatschappelijke trends. Aanhangers van body positivity strijden voor gelijke kansen en verheerlijken verschillen in uiterlijk en unieke kenmerken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here