Vooral tijdens de wintermaanden, dragen veel mensen verschillende basislagen om het warmer te hebben en om beschermd te zijn tegen het koude weer. De eerste laag kleding is geschikt voor koude omgevingen en staat bekend als de basislaag of de binnenlaag. De belangrijkste functie hiervan is om het lichaam droog te houden, zelfs wanneer het zware lichamelijke activiteiten verricht, zoals bijvoorbeeld skiën of werken in de koude.

De binnenste kledinglaag

De binnenste laag is meestal gemaakt van nauwsluitende t-shirts, broeken, sousspulls en ondergoed. De kledingstukken die deel uitmaken van de eerste laag zijn gemaakt van een breed scala aan materialen die elk hun voor- en nadelen hebben.

Populaire stoffen

De meest populaire stoffen die worden gebruikt voor kleding van de eerste laag zijn synthetische materialen, vooral waarin polyester verwerkt zit. Dit komt omdat deze stof bekend staat om zijn zachte, gemakkelijk te verzorgen en vooral betrouwbare eigenschappen om het lichaam droog en warm te houden. Het is ook een van de lichtste stoffen die de mens kent en bovendien is het kreukvast tegenover de meeste andere stoffen. Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan stoffen met polyester. Deze zijn meestal kwetsbaar voor vlekken en hebben daarom de neiging om een ​​korte levensduur te hebben. Nadat het enkele keren is gedragen, vindt er een opeenhoping van geuren plaats. Andere synthetische materialen zijn nylon en elastaan. Nylon zorgt voor kwaliteit en elastaan voegt stretch toe.

Wol en merinowol

Wol is een andere veelgebruikte stof die gemaakt wordt van de vacht van schapen. In basislagen die gemaakt zijn uit wol, wordt meestal merinowol gebruikt. Deze wol is van hoge kwaliteit en staat bekend om zijn ultrazachte en ultrafijne vezels. Het is een luxueus materiaal dat ook wordt gebruikt voor items zoals tapijten en dekens vanwege het lichtgewicht en de toch isolerende eigenschappen. Merinowol is ook wasbaar in de wasmachine. Het heeft ook een goede reputatie op gebied van vlek- en kreukbestendige eigenschappen.

Lees ook: Luxe gebreide kleding voor verschillende smaken.

Basislagen gemaakt van zijde

Basislagen zijn ook gemaakt van zijde, maar niet zomaar zijde, want de zijde die hierbij gebruikt wordt, is behandelde zijde. Dit betekent dat het zijden weefsel werd behandeld met chemische processen om de afvoerende eigenschap te verbeteren. Het resultaat is een vochtbestendige stof die erg glad is en zijdezacht op de huid. Bovendien is het ook licht om te dragen op het lichaam.

Welke basislagen zijn de beste?

Welke van bovenstaande stoffen is het beste materiaal voor een basislaag? Welnu, het hangt af van je persoonlijke voorkeuren en ook van je budget. Meestal is kleding dat gemaakt is uit merinowol duurder dan polyester. Het maakt niet uit welke van deze materialen voor basislagen je kiest, we raden je aan om altijd goed naar de pasvorm te kijken. Houd er rekening mee dat, hoe strakker de binnenlaag past, hoe beter het is om warmte te bieden in koele en koude omstandigheden. Zorg er dus altijd voor dat je de basislaag kiest die op de juiste plaatsen bij je lichaam past, niet omwille van de mode, maar omwille van de bescherming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here