Nieuwe schoenen kopen is voor heel veel mensen best een uitdaging. Geen voet is namelijk gelijk. Misschien heb je brede voeten, smalle voeten, een hoge wreef of juist brede kuiten? Vaak weten we dit geeneens van onszelf. Gelukkig is er voor elke soort voet een passend model te vinden. Zoek je bijvoorbeeld laarzen met een brede schacht? Dan kun je die gemakkelijk online uitzoeken. Met deze tips koop jij voortaan zorgeloos je nieuwe schoenen. In een webshop of in de winkel.

Wat voor soort voeten heb je zelf?

Heb jij je eigen voeten wel eens laten opmeten? Laten we daar eerst mee beginnen. Opmeten kun je in een schoenenwinkel laten doen, maar ook thuis.

  • De breedte meet je op door met de bal van je voet op een meetlint te gaan staan. Vouw het meetlint om de hele bovenkant van je voet. Deze omtrek is jouw voetbreedte. Breedtematen worden aangegeven in letters. F staat voor smalle voeten, G voor normale voeten, H voor iets breder en zo loopt de breedtemaat op tot en met de letter M. De maattabellen kun je vinden bij online schoenenwinkels.
  • Je wreef meet je niet rondom je hele voet, maar alleen over de bovenkant van je wreef tot aan de grond. Van links naar rechts. Een hoge wreef herken je aan de bolling boven op je voet.
  • Je kuitmaat meet je het beste zittend. Leg de centimeter rondom het breedste gedeelte van je kuit en je hebt je kuitmaat. Op internet kun je bij schoenenwinkels de juiste schachtmaat terugvinden. Tel 1 centimeter extra op bij je kuitmaat, wanneer je dikke maillots in je laarzen draagt en 2 centimeter voor broekspijpen in je laarzen.
  • Je lengtemaat meet je door de lengte vanaf je hiel tot aan je grote teen te meten. Dit is de maat die we al kennen en wordt uitgedrukt in centimeters. De maten lopen van 36 tot 48.

Belangrijk is om te meten op een moment nadat je voeten belast zijn, bijvoorbeeld in de middag. In de ochtend zijn je voeten nog niet uitgezet namelijk. Ook meet je altijd beide voeten en benen. Je gebruikt de grootste omtrek voor het uitkiezen van je nieuwe laarzen of schoenen.

Wie de schoen past…

Nu je alles goed hebt opgemeten, is het een stuk gemakkelijker om jouw nieuwe laarzen of schoenen te vinden. Heb je brede kuiten? Kies dan voor laarzen met elastiek in de bovenzijde. Liever geen elastiek? De merken JJ Footwear en Jilsen zijn gespecialiseerd in laarzen met een grote schachtwijdte. Voor een hoge wreef zijn lage veterschoenen het meest comfortabel. Wil je liever hoge laarzen? Kies dan voor zacht leer met bijvoorbeeld ritsen aan de zijkant. Voor brede voeten geldt hetzelfde als bij voeten met een hoge wreef. Alleen kies je het beste een schoenenmerk met breedtematen. Gabor en Peter Kaiser bijvoorbeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here