Het sport tapijt

Kunstgras voor sportactiviteiten heeft een eigen systeemopbouw die uit verschillende componenten bestaat. Elk van deze componenten speelt een belangrijke rol in de kwaliteit en de eigenschappen van het veld. De onderbouw van het veld bestaat uit een drainagesysteem, een water doorlaatbaar materiaal.  Vervolgens wordt een schokabsorberende laag aangelegd met daarop de kunstgrasmat. Kunstgras wordt door zijn kwaliteiten toegepast bij sportvelden, tuinen, terrassen en bedrijfsterreinen.

Duurzaam

Kunstgras voor sport is duurzamer. Toch is er nog altijd een controverse over natuurgras ondanks de voordelen ten opzichte van natuurgras. Clubs die op natuurgras spelen, kunnen niet altijd in het eigen stadion trainen, omdat de mat in topconditie moet blijven voor de wedstrijden. Op kunstgras kun je spelen én trainen. Dat scheelt in de kosten. In de eredivisie speelt behalve PEC en Heracles, ook Cambuur al op kunstgras.

Investering

Kunstgras mag duurzaam zijn, goedkoop is het niet. Kunstgras kost gemiddeld drie keer zoveel als natuurgras, afhankelijk van de ondergrond. Drainage is nodig en vaak ook een dempende laag en eventueel veldverwarming, zodat het gras niet bevriest. Maar dan gaat de mat wel een jaar of tien mee en de bodemlaag twintig tot dertig jaar.

Gezondheid

Sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorreltjes is veilig. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op in een onderzoeksrapport uit 2016. Volgens het onderzoek bevatten de rubberkorrels weliswaar giftige en kankerverwekkende stoffen, maar die komen slechts mondjesmaat vrij uit het materiaal. Daardoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar, aldus het RIVM. In rubberkorrels zitten veel verschillende chemische stoffen, waaronder polycyclische aromatische koolwaterstoffen, metalen, weekmakers en bisfenol A. Maar omdat deze stoffen ‘opgesloten’ zitten in de korrels, komen ze slechts in zeer lage hoeveelheden vrij, constateert het RIVM. Dat maakt gezondheidsrisico’s verwaarloosbaar.

De rubberkorrels op Nederlandse velden voldoen ruimschoots aan de norm voor zogeheten technische mengsels, waarbij voor allerlei stoffen maximale gehaltes zijn voorgeschreven, concludeert het RIVM. Gelukkig zijn er veel alternatieven al zijn deze wat kostbaarder. Voorbeelden van alternatieven zijn kurk-korrels of kokos, deze materialen creëren hetzelfde baleffect als men op echt gras ervaart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here