Wanneer we vintage bespreken in verband met de vroege mode industrie, is het vaak moeilijk om na te denken over hoe ver we in het verleden kunnen teruggaan om ons te kleden. Vintage bestaat, als subcategorie van de modewereld, echter meestal uit de jaren 1920 tot eind de jaren 1970 en begin de jaren 1980. Dit is een tijd waarin stijl en mode centraal stonden en waarin ze een zeer belangrijk onderdeel vormden in het leven van mensen. Ontwerpers halen voortdurend hun inspiratie uit de geschiedenis, niet alleen uit de mode, maar ook uit omstandigheden en situaties die niet specifiek met mode te maken hebben. De scherpe en hoekige ontwerpen van sommige ontwerpers, lijken bijvoorbeeld in grote lijnen op de vormen en de kleuren die worden gezien tijdens de industriële revolutie, waar de kleding in nepbont en de jassen van Chanel duidelijk zijn afgeleid van en geïnspireerd zijn op het verleden.

View this post on Instagram

✨✨✨✨✨✨✨✨ Living in the past can be seen in the present lately..!! Retro has always influenced us throughout our lifestyles. Happily created these elegant designs to bring a bell to your hearts inorder to have a look back to vintage styles! JAZAASH X THE PALLETE MAKEOVER STUDIO X VIBRANT WEDDINGS Make-up & Hair : @the_palettemakeover_studio_ Outfits : @jazaash_ Photography: @vibrant_weddings Ornaments : @anything_everything_in_amour In frame : @meghna_surendran & @hasnafaheem_ Venue : @parsa.clt #fashionable #instagood #instadaily #loveislove #love #wonderful #tb #lovely #indianwedding #indianfashion #sassyinred #girly #beautiful #retro #retrostyle #metro #metrostyle #shoot #shootvibes #keralawedding #keraladesigns #OOTD #follow #photooftheday #photo #vintage #vintagestyle #music #antique #nostalgic

A post shared by Jaz'aash design Studio (@jazaash_) on

Van cultuur naar mode in de 17e en de 18e eeuw

Cultureel is barok, ten opzichte van andere periodes uit de geschiedenis, bekend om zijn artistieke stijl en zijn flexibiliteit. Deze kunst is uit de norm geraakt en werd als overdreven gedefineerd. Beginnend in Italië en Frankrijk, veroverde het al snel het grootste deel van Europa en werd het door iedereen als algemeen ontvangen en erkend. Het was populair in de 17e en de 18e eeuw, maar het duurde niet lang voordat barok evolueerde van louter artistiek in de zin van dans, theater en literatuur, naar mode en stijl.

Kant en linnen in mode ontwerpen

Brede ontwerpen van kant en linnen zorgden ervoor dat de grove taillelijnen zachter en milder werden, terwijl de mouwen voller en langer werden. De vrouwelijkheid werd gevierd en de moderne vrouw liet mode als een centraal onderdeel van haar bestaan ​​en haar leven worden. Ten opzichte hiervan is dat, in de moderne tijd, barok van kunst naar vintage stijl is geëvolueerd, in de vorm van prachtige jurken. Vrouwen van overal ter wereld kunnen kleine afwerkingen uit de barok tijd aan hun kleding waarderen en vinden dat het ook iets is dat ze comfortabel kunnen dragen.

De barok mode in de 21e eeuw

De barok mode van de 21e eeuw is echter een vrij eenvoudige weergave van enkele eeuwen geleden. Het zijn prachtige trends die herkenbaar zijn in relatie tot de tijd. De zeer grandioze en overdreven patronen en ontwerpen zijn nog steeds zichtbaar en worden ook in nieuwe ontwerpen gebruikt, maar in kleinere mate. Verfraaide getailleerde jassen, t-shirts met een barok afwerking en geborduurde jurken in vintage stijl laten zien dat het harde werk en de precisie van bekende merken kunnen wedijveren met die van topdesigners.

Een vintage jurk in barokstijl

Het is geen trend die lichtvaardig moet worden opgevat. Het dragen van een vintage jurk in barokstijl kan je helpen om weg te gaan van het gewone, naar iets veel spectaculairder en buitengewoon. Denk hierbij ook aan de koninklijke allure en glitter. Combineer je jurk met een scala aan juwelen en je uiterlijk zal een glamoureuze uitstraling hebben!

Lees ook: vintage jurken voor het feestseizoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here